22 Mart 2013 Cuma

Borsada Arbitraj

Arbitraj, herhangi iki bölgedeki fiyat veya zaman farkından yararlanarak risk almadan para kazanmaya çalışmak amacıyla yapılır.
Örneğin, vadeli alıp spotta satarsanız lehinize bir fark vardır. Risk almazsınız, bu bir zaman arbitrajıdır. Bir hisse senedi aynı anda New York veya İMKB’de işlem görüyordur. Bu hisse senetleri arasında bir fiyat farkı vardır. New York’ta satıp, İstanbul’da alıyor olabilirsiniz. Bunlara arbitraj denir. Borsada arbitraj olabilmesi için, Borsa’da işlem gören menkul kıymetlerin farklı piyasada aynı anda işlem görüyor ve makul fiyat farkının olması gerekmektedir. 
Türkiye’de bu arbitrajı düşünürsek böyle bir arbitraj kolay değildir. Ancak şu tür arbitrajlar olabilir. Mesela vadeli işlem borsasında endeks satarken veya alırken, fiyat farkından yararlanılabilir. Bunu yapanlar bizim gibi belli kağıtlarda faaliyet gösterenler olabilir. Risk almadan para kazanmak, piyasanın salt işlemesine katkı yapmak açısından önemli. Arbitraj uyumlu çalışmayı sağlayan bir değişkendir. Eğer fiyat farkları artmıyorsa, o piyasanın iyi ve etkili çalıştığı söylenebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yandex.Metrica