16 Aralık 2012 Pazar

Arbitraj Nedir, Arbitraj Nasıl Yapılır?

Arbitraj, ayrı ekonomik piyasalarda bulunan kıymetli maden, döviz, hisse senedini gibi değerli malların piyasalardaki fiyat farkından yararlanarak alıp satma ve bu işten kar etme işlemidir.
Örneğin Türkiye’de aldığınız altını aynı vakitte Amerikan piyasalarında daha pahalıya satarak kar etme işlemidir. Fakat günümüzde bu işlemi yapmak mümkün değildir. Genelde risksiz kazanç kapısı olarak görünse de günümüzde geçerliliği yoktur. Günümüzde bu uygulamaya benzer olarak yapılan başka işlemler de vardır. Bunlardan biri altın ons alım ve satımıdır. Bu sayede paramız Türk Lirası birimine geçmeden altın miktarımızın gramını attırabiliriz. 
Ons miktarıyla alınan altını dolara dönüştürüp, tekrar onsa dönüştürerek arbitraj yapmış olur, altın ve dolar miktarımızı arttırabiliriz. Bu olayı örnek bir hesaplamayla anlatalım.
Rakamları tam sayı vererek aklınızda daha rahat hayal edebileceğinizi düşünüyorum. İlk olarak Ayın 1’inde elimizde 2000 lira paramız olsun. Aynı gün 1 doların 2 lira satış fiyatın olduğunu farz edelim. 1000 dolar alabilecek paramız vardır. Aynı gün de altının gram fiyatının tl değeri 100 tl olduğunu düşünelim. Yani 20 gram altın alabiliyoruz.
1 gram altın ise 50 dolardan işlem görüyor. Ons bir ağırlık ölçüsü birimidir. 1 ons 31,1 gramla eş değerdir. 1 ons altının satış fiyatını hesaplarsak; 31,1x50 = 1555 dolardır.  Altının alış fiyatının da 99 lira olduğunu düşünelim. Doların alış fiyatı ise 1.9 lira. 20 gram altın altın olduktan sonra altının gram fiyatının 110 lira olduğunu düşünelim. Alış 109. Doların 2.1 satış, 2 lira alış fiyatı olduğunu düşünelim. Ons değeri de 1629’dur. Paramızın tl değeri 2180 olacaktır. Bu durumda 1038 dolar alabiliyoruz. Eskiden 1000 dolar alabilecektik. Paramızı onstan dolara çevirecek olsak, 1047 dolarımız olacaktır. Böylece daha fazla kazanılabilecektir.

2 yorum:

  1. Arbitraj yapmanız için GoldenPrice programını kullanmanız gerekir. Başka bir alternatifini bulamadım şu ana kadar. fxtakip.com sitesinden indirebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  2. Arbitraj yapılabilen bankaların isimleri nelerdir? Kuveytturk'ten yapıyorum ben. Makas farkı 13 dolar. Diğer bankların durumu nasıl?

    YanıtlaSil

Yandex.Metrica