5 Kasım 2012 Pazartesi

Altın Fiyatlarını Etkileyen Etmenler

Altın fiyatları yerel bir piyasa mekanizması içerisinde belirlenmez. Altın Dünya’da işlem gören finansal varlıktır. Büyün Dünya’daki gelişmeler altın fiyatlarını etkilemektedir. Bunlardan altın fiyatlarına en çok etki eden ülke Amerika Birleşik Devletleri’dir.

Altın fiyatlarındaki değişimin en önemli sebeplerinden birisi de, özellikle son yılda yaşanan ve tüm Dünya’ya yayılan krizin etkileridir. Dolayısıyla Amerika Birleşik Devletleri’ndeki merkez bankası, hazine ve bankalar gibi kurumların attıkları her adım altın fiyatlarına yön vermektedir. Keza bu yatırım amaçlı talepten ötürü gerçekleşen bir durumdur. Altın fiyatlarına yön veren diğer sebep de cevher talebidir. Yıllık 3 bin, 3,5 bin ton civarında altına fiziksel olarak altına talep vardır. Bunlar arasında Türkiye, Hindistan, Çin gibi mücevher talebi çok olan ülkelerin kullanımıdır. Yanı sıra altın bir diğer talebi endüstriyel olan talebidir. 
Bu nispeten daha düşük olmaktadır. Bu talepte son 1-2 yıldır düşüş gözlemlenmektedir. Bunun nedeni kriz zamanında altın ve altına dayalı ürünler, mücevher amaçlı olan talebi azaltmaktadır. Çünkü altın fiyatları çok ciddi miktarda yükselmiştir. Ancak öncelikle yatırım amaçta olan talebin artışı altın fiyatlarını daha da yükseltmiştir. Altının değeri uluslar arası piyasada dolarla ifade edilmektedir. Doların diğer para fiyatlarıyla olan ilişkisi altın fiyatlarını direkt olarak etkilemektedir. Örneğin Euro / Dolar paritesindeki Dolar yönündeki bir yükseliş altın fiyatlarının aşağı yönde düşürmekte, tersi bir harekette altın fiyatlarını yukarı doğru çekmektedir. Dolayısıyla en önemli takip edilmesi gereken hususlardan birisi Amerika kaynaklı gelecek haberlerin takip edilmesidir. Bir diğer hususlar Türkiye’deki yatırımcılara baktığımız zaman dolar kurunun değeridir. Bir diğer husus da enflasyona ilişkin temel değerler ve beklenen değerler çok ciddi anlamda altın fiyatlarını etkilemektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yandex.Metrica