22 Ocak 2013 Salı

Dolar Fiyatına Etki Eden Etmenler

Yatırımcıların ve iş adamlarının yakından takip ettiği bir döviz kuru olan Dolar’ın fiyatının değişip değişmemesi tamamen yurtdışındaki gelişmelerle alakalıdır. Bu gelişmeler özellikle ABD tarafında neler olduğuyla alakalıdır.
 Dolar Amerika Birlşeik Devletleri para birimi olduğu için, en yakından takip edilecek olan da Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ekonomik gelişmelerdir. ABD’nin büyümesi, ülkenin faiz oranları, emtia fiyatları Dolar’ın fiyatının değişmesine etki eden faktörlerden birkaçıdır. Özellikle emtia fiyatları Dolar’ı değerli kılan ve global anlamda para birimi yapan en büyük özelliklerden biridir. Bunun nedeni de Dünya’da var olan emtiaların Dolar üzerinden fiyatlandırılmasıdır. 
Örneğin Altın Dolar / Ons olarak, Petrol Dolar / Varil olarak hesaplanmaktadır. Bundan dolayı Dolar global Dünya’da çok önemli bir para birimidir. Birçok parite de Dolar’a karşı fiyatlanarak bir denge içerisindedir. Günümüzde Dolar en değerli para birimlerinden biridir. Malum Avrupa’daki kriz, gelişmekte olan piyasalardaki tedirginlik ve faizlerin çok düşük olması Dolar’a karşı bir eğilim getirmektedir. Yani çeşitli risklerden kaçarken Dolar’a doğru bir yönelmeyi getirmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yandex.Metrica