30 Mart 2013 Cumartesi

Kayıt Dışı Ekonomi

Kayıt dışı ekonomi genel anlamda resmi istatistiklerde görülmeyen ekonomi hareketleri demektir. Bu birkaç şekilde olabilir. Ülkenin toplam mal ve hizmet üretiminde faaliyetler tamamen izlenemiyorsa, kamu otoritesinin, istatistik kurumlarının takip edebildiği ölçümün ötesindeyse, ekonomi kayıt dışıdır.
Devletin gelirlerinde özellikle kayıt dışı ekonomide, vergi geri ödemede çok fazla ortaya çıkmayan ekonomik bir kısmıdır. Kamu açıklarında da kayıt dışı ekonomiyle karşılayabiliriz. İstihdam, iş gücü ekonomilerinde de kayıt dışı ekonomiyle karşılaşabiliriz. Kayıt dışı ekonomi, ekonominin görünmeyen kısmıdır. Örneğin biz Türkiye’de 22 milyon kişi istihdam ediyor görünüyoruz ama sigorta kurumuna bağlı olarak kayıtlı çalışan sayısı 12 milyon civarındadır. Birkaç şekilde kayıt dışı ekonomi ortaya çıkabilir. 
Daha çok yüksek enflasyonun olduğu ekonomilerde kayıt dışı daha fazladır. Firmalar yüksek kar marjlarıyla çalışma imkanı buldukları ve fiyatlar sürekli değiştiği için parayı kazançlarını bankacılık sistemi içine sokmak yerine nakit çalışmayı yada kasalarda saklamayı tercih ederler. Kayıt dışı ekonomi, bütçe açıklarını arttırıcı bir faktördür. Çünkü kayıt dışı olduğu zaman vergi geliri elde edilemeyecektir. Yada ulaştığınız zaman gerçek rakamlara ulaşamayacaksınız.




3 yorum:

  1. Ekonomi Finans Borsa Hisse Senetleri Altın Ve daha Fazlası Bu adreste www.lotpara.com Tartısma ve Sohbet sayfasında İstediğiniz Gibi Piyasa Hakkında Tartışma Yapabileceğiniz Sohbet Edebileceğiniz Ekonomi Haber Bilgi Platformu www.lotpara.com Bu adres sizin için www.lotpara.com

    YanıtlaSil
  2. merhaba spk onaylı bir forex firmasıyız sitenize reklam vermeyi düşünüyoruz.reklam ödemelerimiz piyasanın çok çok üstündedir.google hesabımdan geri dönüş yaparsanız detayları aktarayım.mail adresinizi atarsanız mail olarak size dönülecektir.iyi çalışmalar dilerim.

    YanıtlaSil

Yandex.Metrica