10 Şubat 2013 Pazar

Parite

Parite, bir ülke parasının başka ülke parası cinsinden değeridir. Bir ülke parası çok fazla sayıda ülke parası cinsinden değer bulur. Türk Lirası, Dolar gibi her ülkenin bu anlamda oluşan fiyatına parite denmektedir. Bir ülkenin sahip olduğu paranın diğer ülkedeki paralar cinsinden güçlü veya güçsüz olmasını birkaç faktör belirlemektedir.
Bu faktörlerin başındaki isim faizdir. Bir ülkenin parasının en büyük cazibesi onun getirisidir. Faizin yüksek olduğu bir ülkede o ülkenin parası değerlenir. Parite anlamında bakarsak, o ülke parasının değerlenen yönde hareket ediyor deriz. Burada yukarı ve aşağı tabiri kullanılmamaktadır çünkü bu tanımları kullanırsak paritenin tanımı değişebilir. Faizin cazip, görece yüksek olduğu ekonomi ve ülkelerde ülkenin parası değerlenir. Parite o ülkenin parasının lehine işler. Amerika Birleşik Devletleri’nde faizler artma dönemine girdiyse, Amerikan Doları örneğin Euro’ya karşı daha değeri artan bir paradır. Bunun nedeni yatırımcı o ülke parası cinsinden yatırım yapmayı, parasını o ülkede tutmayı tercih eder. Pariteye etki eden ikinci neden ise bir ülkenin orta ve uzun vadedeki potansiyelidir. 
Ekonomisi iyi, istikrarlı, hız büyüyen bir ekonomide yatırımcı bulunmak, o ülkede yatırım yapmak ister. Parasının getirip o ülke parası cinsinden paraya dönüştürüp, orda yatırım yapmak ister. Bu durumda da döviz gelip, döviz bolluğu oluyor. Bu yerel paraya dönüşüyor. Döviz bol olduğu zaman döviz fiyatı düşer, karşı paraların değeri düşer, yerel para değerlenir. Faiziniz, ekonominiz yeterince cazipse, ülkenizin parası değer kazanır yani parite o ülke parası lehine işler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yandex.Metrica