11 Şubat 2013 Pazartesi

Enflasyon

Enflasyon gelen fiyat düzeyinin sürekli olarak artması anlamına gelmektedir. Enflasyonun oluşmasının çeşitli etkenleri vardır. Bu etkenlerden birisi talep enflasyonu, diğeri de maliyet enflasyonudur. Enflasyonu oluşturan önemli nedenlerden birisi, arzın talebi karşılayamaması nedeniyle fiyatların yükselmesi olayıdır.
Maliyet enflasyonunda ise imalat sektöründe maliyeti oluşturan, hammadde, yarı mamul, işçilik ve diğer girdilerin fiyatlarının yükselmesi ve bu yükselme neticesinde de imalat fiyatlarının girdilerinin artması, netice itibariyle de bu imalatların satışındaki fiyatları etkileyecektir. Bu etkilenen fiyatlarda yine enflasyonun yükselmesini sağlayacaktır. Enflasyonun artmasının diğer nedenlerinden birisi de arzın az olmasının, talebin çok yüksek olmasının ve o mala olan talebin gittikçe artması diğer bir etkendir. 
Bunun dışında Merkez Bankası tarafından piyasaya sürülen para arzının da artması ve piyasada paranın bollaşması, paranın değerini düşürmekte ve düşen para da mal alım gücünü azalttığından dolayı fiyatlar genelde yükselmekte ve bu da enflasyonu körükleyen nedenlerden birisi olmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yandex.Metrica