3 Mart 2013 Pazar

Altın Borsası

İstanbul Altın Borsası 1995 yılında faaliyete geçmiş, kamu kurumu niteliğinde bir örgüttür. Hazine ve sermaye piyasası kuruluna bağlı olarak görev yapmaktadır.
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın bir benzeri şeklinde fakat daha küçük bir yapıdır. İstanbul Altın Borsası’nda 1995 yılından itibaren borsanın üyeleri bulunmaktadır. Altın, Gümüş ve Platin işlem görmeye başlamıştır bu tarihten sonra. Altın Borsası üyeleri şuanda 80 civarındadır. Bunların 20’si banka, yaklaşık 30 tanesi döviz büroları, 18 civarında ise kıymetli maden araç kurumları var. 
Bu kıymetli maden araç kurumları tüm vatandaşların bildiği büyük kuyumculuk firmalarının yan şirketleridir. Kalan üyeler ise rafineriler, madencilik şirketleri ve diğer şirketler tarafından oluşmaktadır. Altın Borsası’nda bu üyeler işlem yapar. Altın Borsası fiziksel bir borsadır. Hisse senetleri piyasası veya vadeli borsa gibi kaydi olarak alınıp satılma işleminden ziyade buradaki her altın alma ve altın satma işleminde fiziksel olarak altın ya teslim edilir, yada teslim alınır. Fiziksel olarak takasının Borsa personeli gerçekleştirmektedir. Altın Borsası’nda saklama hizmeti de verilmektedir. İstanbul Altın Borsası 24 saat çalışan bir borsadır. 
Dünya’daki badir örneklerden birisidir. Çünkü altın fiyatları sadece Türkiye’de değil tüm Dünya’da belirlenmektedir. Altın aralıksız bir şekilde işlem görmeye devam eden bir yanıyla finansal ürün, bir yanıyla da emtiadır. Bundan dolayı da gündüz seansının yanı sıra, akşam 17:45’ten sabah 09:30’a kadar da internet üyeler piyasalarda altın, gümüş, platin alım satımını gerçekleştirebiliyorlar. Üyeler üzerinden de tüm yatırımcılar, bu işlemi gerçekleştirebilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yandex.Metrica