9 Şubat 2013 Cumartesi

Cari Açık

Cari Açık, bir ülkenin dış Dünya ile yapmış olduğu her türlü mal, hizmet ve servis alışverişini gösteren bir akım tablosudur. Ödemeler dengesinin bir bölümüdür. Burada mal alışverişi ithalat ve ihracatı kasdetmektedir. Bir ülke birçok ürün ithal veya ihraç edebilir.
Türkiye’de olduğu gibi enerji çok fazla ithalatının ve ihracatının gerçekleştirildiği bir kalemdir. Cari açığın en büyük parçası ihracat ve ithalattır. Bunun dışında bir de hizmet gelir ve gider kalemleri vardır. Bunlara örnek olarak turizm, taşımacılık, banka ve sigorta işlemleri ve bir de yurtdışında müteahhitlik hizmet gelir ve giderleri olabilmektedir. Cari hesaba giren bir başka faktör şirketlerin kar ve faiz transferleridir.  Cari Açıkta büyük etkenlerden olan Sermaye sahibi bir Türk firması dışarıdan kar ve faiz transfer ederse, yada buradaki bir yabancı dışarıya kar veya faiz transfer ettiği vakit bunlar da cari işlem hesabına dahil olacaktır. 
Bize gelen para artı, giden para eksi olmak üzere son bir kalemde işçi gelir gideridir. Yurtdışında bulunan Türk işçilerin ülke içerisine yolladıkları paraya artı yazılır, buradaki yabancıların dışarı yolladıklarına eksi yazılır. Özetlemek gerekirse bu bahsedilenler; mal hizmet gelir gideri ve işçi gelir giderleri, kar faiz transferleri toplamından cari işlemler hesabına ulaşılmaktadır. Bu hesap sonucunda üretilen yani hesabımıza artı olarak katılan değerler, harcanan diğer bir tanımlamayla hesabımızda eksi olarak görülen değerlerden az ise cari açık oluşur. Cari açık kısaca giderlerin gelirlerden fazla olmasıdır diyebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yandex.Metrica