7 Şubat 2013 Perşembe

Çapraz Kur

Çapraz Kur, iki para biriminin karşılaştırılarak bir birim oluşturmasına denir. Bu yurtdışı para birimleriyle bizim para birimimiz olan Türk Lirası’yla olabilir veya iki yurtdışı parasının birbiriyle karşılıklı değerlendirmesi olabilir.
Bunlara örnek verecek olursak, Dolar/TL, Euro/TL, Euro/Dolar gibi kavramlar çapraz kur anlamına gelmektedir. Bunun karşılığındaki olan değer de birinin birine ne kadar eş değer olduğunu gösteren rakamlama modelidir. Çapraz Kurlar yani ülke para birimlerinin birbirleriyle eşleşmesi sonuncunda ortaya çıkan birbirlerine karşı değerleri nasıl belirleniyor sorusunun en büyük cevabı, ülkesel konjönktürdür. 
Kendi para biriminizin para biriminizin diğer para birimlerine karşı değerli olup olmadığıdır. Örnek vermemiz gerekirse, Euro/Dolar paritesini baz alalım. Amerika Birleşik Devletleri’nde işler iyiye gidiyor, ekonomi güçleniyor, büyüme hızlanıyorsa; Euro/Dolar paritesi düşmektedir. Bunun anlamı Dolar değer kazanıyor. Çünkü Amerika’da Avrupa’dan daha iyi şeyler oluyor diyoruz. Çapraz Kur’un değerlenmesi ülkeyle alakalıdır. Ülkenin faiz politikası, Merkez Bankası’nın verdiği faiz kararıyla alakalıdır. Tamamen ülkesel değerlerin eşleşmesiyle alakalı bir değerlendirme olmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yandex.Metrica