6 Şubat 2013 Çarşamba

Kar Payı İle Faiz Arasındaki Fark

Kar payı ile faiz arasındaki farkları incelersek birkaç olumlu veriye ulaşılabilinir. Miktarı ve cinsi aynı olan iki şeyin, mübadele edildiğinde herhangi bir tarafın kabul ettiği fazlalığa faiz denir. Faiz Arapça bir kelime olup, karşılığı aynı zamanda ribadır.
Bu bizim dilimize faiz olarak gelmiştir. Kısaca anlatmak gerekirse faizde, ana paranın vade sonundaki kazancı taahhüt edilirken, kar payında destek verilen projelerin verimine göre oluşmaktadır. Eğer projenin verimliliği düşükse orada elde edilecek olan kar da düşük olacaktır. Kar payındaki kazanç verimlilik esasına dayanmaktadır. Verimliliği yüksek olan projeye bu para yatırılmış ise, o takdirde kar payı da yüksek olacaktır. Faizde ise yatırım yapmadan önce size ne kadar faiz verileceği bellidir. 
Karşılıklı o miktarda anlaşılıp faiz alınır ve vade sonunda faiz kazancınızı elde edersiniz. Eğer verimli olan bir projeye yatırımınızı yaptığınızı düşünelim. O projenin ne kadar getirisi olacağını görmeden karşılıklı belli miktar kazançta anlaşılıp ve vadesi gelince o kazancı aldığınız takdirde bu da faiz mantığıyla paralel hareket ettiğinizi gösterecektir. Önceden kendi zararınıza anlaşmayacağınızdan, faizde mutlak kazanç vardır. Kar payı Temettü'de ise yatırımınızın değerinin düşme riski de bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yandex.Metrica